Stressfraktur

Stressfraktur 2017-08-22T14:50:38+00:00

Fotleden

Fotleden består av vadbenet (fibula) samt skenbenet (tibia) som ledar till språngbenet (talus). Fotknölarna vid sidorna av foten är en del av vadbenet (på utsidan) och skenbenet (på insidan). Foten består också av ett antal ben kring hälen och ett antal ben som går fram till tårna. Det finns också ledband dels på utsidan av foten och dels på insidan av foten. Det finns nerver och det finns muskler och senor som möjliggör rörelse i fotleden åt olika håll.

Stressfraktur

Vid stressfraktur uppstår en fraktur/spricka i ett ben på grund av överbelastning. Det vanligaste stället för en sådan fraktur i foten är på de så kallade mellanfotsbenen. Detta är de fem benen som går i mellersta delen av foten fram mot tårnas grundled. Symtomen som uppstår är smärta och eventuellt svullnad vid belastning och efter belastning.

Behandling

Behandlingen är avlastning. Hitta alternativa träningsformer som simning, cykling eller sittande övningar, ibland kan man behöva hjälp av en fysioterapeut för att träna på rätt sätt. Man kan också använda specialanpassade inlägg eller tejp för att avlasta det berörda området.