Spinal stenos

Spinal stenos 2017-08-22T14:28:22+00:00

Spondylos och Spinal Stenos

Ryggen

Ryggen är uppbyggd av kotor som ligger staplade på varandra, mellan kotorna finns en skiva som kallas disk. Förutom kotor så finns även revben som skyddar inre organ, ledband som stabiliserar ryggen samt muskler och senor som möjliggör rörelse i ryggen.

Spondylos och Spinal Stenos

Artros i ryggen kallas ibland också för spondylos. Artros innebär att det blir en obalans i uppbyggnaden och nedbrytningen av ledbrosk så att det bryts ner mer ledbrosk än vad det byggs upp. Detta innebär alltså en minskning av ledbrosk, artrosen kan också orsaka benpålagringar och det kan därmed blir trångt i området med artros. Vid Spinal stenos blir det förträngningar i ryggen , då sjunker diskarna ihop och att det blir benpålagringar på lederna i ryggen. Förträngningar som leder till nervkompression ger upphov till smärtor, svaghet eller känselstörningar i benen. Det typiska är att besvären tilltar när man står och går men lindras när man sitter och ligger. Spondylos orsakar också en stelhet som gör det svårt att röra ryggen i vissa riktningar.

Behandling

Träning av bålstabiliserande muskulatur samt rörlighet under ledning av fysioterapeut är en viktig del av behandlingen. Man kan också behöva smärtlindring exempelvis i form av, akupunktur, TENS eller liknande. Ibland kan mediciner behövas för att minska inflammation och smärta. Vid Spinal Stenos där man har stora besvär kan man behöva operera och man tar då bort de pålagringar som orsakar tryck mot nerver och skapar mer utrymme för nerverna så att de kan fungera normalt.