Slemsäcksinflammation i knät

Slemsäcksinflammation i knät 2017-01-26T10:59:53+00:00

Knäleden
Knäleden är sammansatt av tre leder, två leder mellan underben och lårben, en led mellan lårben och knäskål. Knäleden behöver vara både rörlig och stabil. Rörligheten sker i böjning och sträckning samt i en rotation mellan lårben och underben under böjrörelsen. Det finns stabiliserande ledband på insidan och utsidan, samt främre och bakre korsband inne i leden, aktiv stabilisering sker av ett flertal muskler runt knät. Som stötdämpare i knäleden finns menisker, det finns en inre och en yttre menisk.

Slemsäcksinflammation
Vid överbelastning i knäleden kan man få en reaktion med inflammation i någon av slemsäckarna i knät. Slemsäcken fylls då med vätska och man får en svullnad kring leden. Man kan också bli öm kring den aktuella slemsäcken. Smärta uppkommer också vid aktivitet som belastar knäleden. Den vanligaste lokalisationen i knät är i slemsäcken på framsidan av knät vid knäskålen. Man får då smärta exempelvis när man ligger på knä.

Behandling
Inflammationen försvinner oftast om man vilar från smärtande aktiviteter och minskar trycket mot det ömmande området. Man kan behöva inflammationshämmande medicin och ibland behöver man få en kortisonspruta i slemsäcken för att få bort inflammationen helt.