Skolios

Skolios 2017-01-26T10:59:54+00:00

Skolios

Ryggen

Ryggen är uppbyggd av kotor som ligger staplade på varandra, mellan kotorna finns en skiva som kallas disk. Förutom kotor så finns även revben som skyddar inre organ, ledband som stabiliserar ryggen samt muskler och senor som möjliggör rörelse i ryggen.

Skolios

Skolios innebär att man har en sned rygg med en krökning åt ena eller andra sidan. Skoliosen uppkommer oftast i tonåren. Det finns två typer av skolios, den ena beror på att man har olika långa ben och kallas för Funktionell skolios. Denna försvinner när man sitter eller ligger. Strukturell skolios däremot rätas aldrig ut, denna snedhet sitter i själva ryggen.

Behandling

En liten skolios ger sällan några besvär och behöver inte behandlas. Om man har en stor benlängdsskillnad som ger en stor Funktionell skolios kan man behöva ha inlägg i skorna för att jämna ut benens längd. En stor strukturell skolios kan behöva behandlas med korsett för att ryggen inte ska fortsätta att växa snett och ge en ännu större skolios. I vissa fall kan man behöva operera ryggen för att räta ur skoliosen.