Mjukdelsskada i nacken

Mjukdelsskada i nacken 2017-08-18T13:46:59+00:00

Nacken

Nacken är uppbyggd av 7 kotor som ligger staplade på varandra, mellan kotorna finns en skiva som kallas disk. På kotorna finns en kotbåge som går från kotan och bakåt, mellan kota och kotbåge finns en kanal där nerver från hjärnan ut till olika delar av kroppen går, det går också nerver från kanalen och ut mellan kotorna. Förutom detta så finns även ledband som stabiliserar nacken samt muskler och senor som möjliggör rörelse i nacken.

Mjukdelsskada

Vid mjukdelsskador drabbas muskler, senor eller ledband.

En whiplash skada är ett exempel på en mjukdelsskada, den uppkommer vid en snabb okontrollerad rörelse av nacken exempelvis vid en krock eller ett fall. Många känner bara av nacken ett par dagar efteråt och de allra flesta är helt bra efter ca 1 månad. I vissa fall sitter besvären i längre. Man kan också få andra muskelsträckningar i nackens muskulatur som kan smärta och ge stelhetskänsla.

Behandling

Rörlighetsträning och cirkulation är viktigt tidigt vid en mjukdelsskada för att inte stelna till och få besvär av detta. Det kan vara bra att träffa en fysioterapeut för att få hjälp med vilka övningar man kan göra. Ibland kan man behöva smärtlindring i form av medicin eller andra metoder som TENS eller akupunktur.