Luxation av knäskålen

Luxation av knäskålen 2017-08-22T14:38:17+00:00

Knäleden
Knäleden är sammansatt av tre leder, två leder mellan underben och lårben, en led mellan lårben och knäskål. Knäleden behöver vara både rörlig och stabil. Rörligheten sker i böjning och sträckning samt i en rotation mellan lårben och underben under böjrörelsen. Det finns stabiliserande ledband på insidan och utsidan, samt främre och bakre korsband inne i leden, aktiv stabilisering sker av ett flertal muskler runt knät. Som stötdämpare i knäleden finns menisker, det finns en inre och en yttre menisk.

Luxation av knäskålen
Skadan uppstår framför allt vid rotationsvåld, med samtidigt slag mot inre delen av knäskålen. När knäskålen är ur led ligger den på utsidan av knäleden, ibland hoppar den tillbaka av sig själv. Ofta blir det en skada på ledbandet som stabiliserar knäskålen, ofta svullnad, blödning och ömhet på insidan av knäskålen.

Behandling
Träning med hjälp av fysioterapeut för att stärka muskeln på framsida lår som styr knäskålen samt för att förbättra knäkontroll. Stabiliserande bandage (ortos) om det är första gången, ibland operation vid instabilitet eller om det finns en lös benbit som behöver sättas fast.