Ledbandsskada

Ledbandsskada 2017-08-22T14:49:32+00:00

Fotleden

Fotleden består av vadbenet (fibula) samt skenbenet (tibia) som ledar till språngbenet (talus). Fotknölarna vid sidorna av foten är en del av vadbenet (på utsidan) och skenbenet (på insidan).Det finns också ett antal ledband dels på utsidan av foten och dels på insidan av foten. Därtill finns muskler som möjliggör rörelse i fotleden åt olika håll.

Ledbandsskada i fotleden

Den vanligaste ledbandsskadan i foten är den på det främre ledbandet på utsidan av foten. Denna skada kan uppkomma då man trampar snett. Ofta uppstår då direkt en svullnad och smärta. Efter några dagar eller veckor när svullnaden minskat så kan foten kännas svag och instabil.

Behandling

I den akuta fasen ska foten lindas och man ska hålla foten i högläge. Inom ett par dagar bör man börja röra foten och en fysioterapeutkontakt rekommenderas. Senare är det viktigt med en strukturerad rehabilitering med hjälp av fysioterapeut för bästa läkning och för att få tillbaka styrka och funktion. Ibland kan man ha nytta av ett skydd för att hjälpa till att stabilisera foten. I enstaka fall behöver man operera och sy ihop ledbandet.