Knäartros

Knäartros 2017-01-26T10:59:54+00:00

Knäleden
Knäleden är sammansatt av tre leder, två leder mellan underben och lårben, en led mellan lårben och knäskål. .Knäleden behöver vara både rörlig och stabil. Rörligheten sker i böjning och sträckning samt i en rotation mellan lårben och underben under böjrörelsen. Det finns stabiliserande ledband på insidan och utsidan, samt främre och bakre korsband inne i leden, aktiv stabilisering sker av ett flertal muskler runt knät. Som stötdämpare i knäleden finns menisker, det finns en inre och en yttre menisk.
Artros
Ledytorna i knäleden är klädda med brosk som ger glidyta, bättre passform och stötdämpning. Vid artros är detta brosk förändrat vilket kan leda till smärtor och funktionsbortfall.
Behandling
I första hand är behandlingen rehabträning med anpassade övningar för att få bättre knäfunktion samt minska smärtan. Även medicinering kan vara till god hjälp. I vissa fall kan en operation med en så kallad knäprotes behövas. Vid operationen ersätts ledytorna med en metalldel i lårbenet och en plastdel i underbenet.