Hopparknä

Hopparknä 2017-08-22T14:36:06+00:00

Knäleden är sammansatt av tre leder, två leder mellan underben och lårben, en led mellan lårben och knäskål. Knäleden behöver vara både rörlig och stabil. Rörligheten sker i böjning och sträckning samt i en rotation mellan lårben och underben under böjrörelsen. Det finns stabiliserande ledband på insidan och utsidan, samt främre och bakre korsband inne i leden, aktiv stabilisering sker av ett flertal muskler runt knät. Som stötdämpare i knäleden finns menisker, det finns en inre och en yttre menisk.

Hopparknä
Skada på övre delen av knäskålssenan kallas hopparknä, det är en överbelastningsskada som orsakas av höga belastningar vid löpning och hopp. I början är symtomen ofta måttliga men ökar i regel med tiden. Symtomen är morgonstelhet, smärta i samband med ansträngning, ofta värst i början av träningspasset och bättre efter uppvärmningen.

Behandling
Kortvarig vila och därefter succesivt stegrat rehabprogram med hjälp av fysioterapeut under 3-6 mån har god prognos. Stötvåg och tejpning kan vara till god hjälp för att minska smärtan.