Främre korsbandsskada

Främre korsbandsskada 2017-08-22T14:37:23+00:00

Knäleden
Knäleden är sammansatt av tre leder, två leder mellan underben och lårben, en led mellan lårben och knäskål. Knäleden behöver vara både rörlig och stabil. Rörligheten sker i böjning och sträckning samt i en rotation mellan lårben och underben under böjrörelsen. Det finns stabiliserande ledband på insidan och utsidan, samt främre och bakre korsband inne i leden, aktiv stabilisering sker av ett flertal muskler runt knät. Som stötdämpare i knäleden finns menisker, det finns en inre och en yttre menisk.

Främre korsbandsskada
Främre korsbandet är det ledband i knäleden som skadas oftast. Skademekanismen är rotations eller vridvåld mot knät. Ibland är det en isolerad skada och ibland i kombination med andra skador.
Det gör ofta mycket ont och knät brukar svullna upp kraftigt några timmar efter skadan. När svullnaden efter några veckor gått ned kan det kännas ostadigt vid gång.

Behandling
Det är vanligt att man behöver avlasta med kryckor den första tiden. Med hjälp av fysioterapeut tränar man succesivt upp stabilitet i knät och många klarar sig utan främre korsband. Ibland behöver det opereras, en individuell bedömning görs utifrån besvär med instabilitet, aktivitetsnivå och ålder. Vid operation tar man en bit av en sena från låret och sätter in som korsband. Rehabiliteringstiden är 6-12 mån.