Frakturer i axeln

Frakturer i axeln 2017-11-07T11:22:56+00:00

Axelleden är en kulled med en ledkula på överarmen som ledar mot skulderbladet. Leden har stor rörlighet och den stabiliseras av en ledkapsel, ledband samt flera muskler som kallas rotatorcuff. Axelns funktion bygger på ett samspel av rörelser mellan överarmen, skulderbladet, nyckelbenet och ryggen. Axelleden begränsas upptill av ett utskott från skulderbladet (acromion),  skulderhöjdsbenet, som tillsammans med ett ledband bildar ledens tak. I detta utrymme finns också en slemsäck (bursa). I axeln finns också en led mellan skulderbladsutskottet och nyckelbenet (AC-leden).

Fraktur

En fraktur är en skada på något av kroppens skelettben där detta brutits av eller fått en eller flera sprickor. Frakturer i axeln kan uppstå i nyckelbenet, skulderbladet eller överarmsbenet.

Behandling

Behandlingen av frakturer är olika beroende på var frakturen sitter och hur den ser ut. Ibland räcker det med att vila axeln och göra vissa specifika rehabövningar och ibland kan man behöva hålla axeln låst med ett så kallat axellås, ibland behöver man operera frakturen för att stabilisera den.