Fraktur

Fraktur 2017-08-22T14:35:25+00:00

Knäleden är sammansatt av tre leder, två leder mellan underben och lårben, en led mellan lårben och knäskål. Knäleden behöver vara både rörlig och stabil. Rörligheten sker i böjning och sträckning samt i en rotation mellan lårben och underben under böjrörelsen. Det finns stabiliserande ledband på insidan och utsidan, samt främre och bakre korsband inne i leden, aktiv stabilisering sker av ett flertal muskler runt knät. Som stötdämpare i knäleden finns menisker, det finns en inre och en yttre menisk. På framsidan av knäleden sitter knäskålen, över knäskålen går lårmuskeln som sedan via en sena fäster ner mot underbenet.

Fraktur på knäskålen
Knäskålen kan spricka eller gå sönder vid fall rakt på den, då svullnar den upp och det gör ont och det är svårt att gå på benet.

Behandling
Om det bara blir en spricka läker det av sig själv, ibland behövs avlastning med kryckor den första tiden. Vid flera sprickor eller lösa benbitar kan det behövas gips eller avlastande bandage (ortos). Om benbitarna behöver läggas på plats blir det operation och man sätter ihop bitarna igen. Rehabilitering med hjälp av fysioterapeut är viktigt efter skada för att få tillbaka full funktion.