Fotbollsvrist

Fotbollsvrist 2017-08-22T14:48:00+00:00

Fotleden

Fotleden består av vadbenet (fibula) samt skenbenet (tibia) som ledar till språngbenet (talus). Fotknölarna vid sidorna av foten är en del av vadbenet (på utsidan) och skenbenet (på insidan).Det finns också ett antal ledband dels på utsidan av foten och dels på insidan av foten. Därtill finns muskler som möjliggör rörelse i fotleden åt olika håll.

Fotbollsvrist

Detta tillstånd är vanligt hos fotbollsspelare, därav namnet. Anledningen till skadan är att man fått upprepade småskador eller smällar mot framsidan av foten antingen genom direktvåld eller genom att man belastat foten i vissa lägen så mycket så att det blivit stor påverkan på framsidan av fotleden. På framkanten av skenbenet samt ovansidan av språngbenet bildas benpålagringar. När dessa möts uppkommer en smärta och ibland en inflammation.

Behandling

Rätt träning, tejpning och mobilisering med hjälp av fysioterapeut är den första behandlingen. Ibland krävs operation och då går man in via titthålsteknik och tar bort benpålagringarna samt inflammatorisk vävnad om sådan finns.