Diskbråck

Diskbråck 2017-08-18T13:44:40+00:00

Nacken

Nacken är uppbyggd av 7 kotor som ligger staplade på varandra, mellan kotorna finns en skiva som kallas disk. På kotorna finns en kotbåge som går från kotan och bakåt, mellan kota och kotbåge finns en kanal där nerver från hjärnan ut till olika delar av kroppen går, det går också nerver från kanalen och ut mellan kotorna. Förutom detta så finns även ledband som stabiliserar nacken samt muskler och senor som möjliggör rörelse i nacken.

Diskbråck

Diskbråck är en knoppliknande utbuktning (bråck) i en mellankotskiva (disk). Det uppstår i en disk som genomgått någon grad av åldersförändring, så att det finns en sprickbildning i diskens kapsel. I denna sprickdelning kan delar av diskens inre komma ut som ett bråck. Ibland uppstår ett diskbråck till följd av lyft, huvudböjning eller huvudvridning, eller annan olyckshändelse. Oftast uppstår dock ett diskbråck utan någon utlösande händelse.

Alla diskbråck gör inte ont. Man kan ha diskbråck utan att man någonsin haft ont i vare sig nacke eller arm. Diskbråck ses på magnetkamera undersökning hos 20-30% av ryggfriska individer.

Diskbråck orsakar besvär om det trycker på nerver. Då får man utstrålande smärtor i arm och hand. Dessutom kan man få försvagning av t.ex. armen eller handen och nedsatt känsel samt reflex.

Behandling

Behandling hos fysioterapeut är första steget, där arbetar man dels med träning för rörlighet, cirkulation och styrke och stabiliseringsträning, man kan också ge smärtlindring exempelvis TENS eller Akupunktur. Ibland behöver man mediciner mot smärta eller inflammation. I vissa fall behöver man operera, operationen innebär i de flesta fall att man via ett snitt framtill på halsen öppnar ner till kotpelaren och den aktuella disken. Disken avlägsnas samt diskbråcket som åkt bakåt in mot ryggkanalen och nervstrukturer. Disken ersätts av ett implantat (bur och skruvar eller bur och platta samt skruvar) eller en diskprotes.