Artros i nyckelbensleden

Artros i nyckelbensleden 2017-01-26T10:59:56+00:00

Axelleden är en kulled med en ledkula på överarmen som ledar mot skulderbladet. Leden har stor rörlighet och den stabiliseras av en ledkapsel, ledband samt flera muskler som kallas rotatorcuff. Axelns funktion bygger på ett samspel av rörelser mellan överarmen, skulderbladet, nyckelbenet och ryggen. Axelleden begränsas upptill av ett utskott från skulderbladet (acromion), skulderhöjdsbenet, som tillsammans med ett ledband bildar ledens tak. I detta utrymme finns också en slemsäck (bursa). I axeln finns också en led mellan skulderbladsutskottet och nyckelbenet (AC-leden).

Artros i nyckelbensleden

Vid artros (förändring av ledbrosk) i leden mellan skulderbladsutskottet och nyckelbenet kan man få smärta vid vissa axelrörelser, exempelvis om man ligger på axeln eller om man rör armen framför bröstet mot motsatt axel.

Behandling

Man kan behandla detta genom cortisoninjektion i denna led och i vissa fall kan det bli aktuellt med operation. Detta görs genom ett litet snitt över leden, man tar av en del av nyckelbenet så att det skadade brosket inte belastas.