Artros i fotleden

Artros i fotleden 2017-08-22T14:47:16+00:00

Fotleden

Fotleden består av vadbenet (fibula) samt skenbenet (tibia) som ledar till språngbenet (talus). Fotknölarna vid sidorna av foten är en del av vadbenet (på utsidan) och skenbenet (på insidan).Det finns också ett antal ledband dels på utsidan av foten och dels på insidan av foten. Därtill finns muskler som möjliggör rörelse i fotleden åt olika håll.

Artros

Ledytorna i fotleden är täckta med ett brosklager, store detta fungerar som en glidyta i leden. Vid artros är detta brosk förändrat vilket kan leda till smärtor, stelhet, svullnad och funktionsbortfall.

Behandling

Den första behandlingen är alltid träning eller annan behandling med hjälp av fysioterapeut . Ibland kan ortoser, tejp, inlägg mm hjälpa till att få en bättre funktion och minska smärta. Man kan behöva avlasta leden med kryckor. Man kan också behöva mediciner för att minska smärta och svullnad. I vissa fall behövs operativa åtgärder och de vanligaste åtgärderna som görs då är steloperation eller operation med fotledsprotes där man ersätter de skadade ledytorna med nya konstgjorda ytor.