SportsMed strävar mot högsta kvalité och bästa service med patienten i fokus.
031-81 81 66
Carlanderska sjukhuset, 405 45 Göteborg


Mån 8.00-20.00
Tis 8.00-17.00
Ons 8.00-17.00
Tors 8.00-20.00
Fre 8.00-16.30

Kontakt oss




    Ulnariskompression

    Symtom/besvär

    Kompression (inklämning) av nervus ulnaris vid armbågen (hög ulnariskompression) är ett relativt vanligt förekommande tillstånd. Som patient märker man då distinkta pirrningar, stickningar och domningar i lillfingret och halva ringfingret, både på handflatesidan och handryggssidan. Vid låg ulnariskompression i handledsnivå (Guyons kanal) upplever man känselpåverkan endast över lill- och ringfingrets handflatesida, vilket är betydligt mer ovanligt.
    Om nervtrycket varit uttalat eller pågått länge kan man notera ett svagt handgrepp och svaghet vid fingerspretning.

    Orsak

    Orsaken får nog oftast betecknas som okänd men ibland har man i sjukhistorien en tidigare skada i armbågsnivå. Ibland kan tillståndet ses efter ett kroniskt tryck på insidan av armbågen. Isolerad inklämning av nervus ulnaris i handledsnivå är ovanligare men kan ses t ex vid arbete som medför lokalt tryck i handflatan och ibland hos cyklister.

    Behandling

    Vid nervkompression i armbågsnivå kan man i lättare fall pröva en nattortos, som håller armbågen i nästan rakt läge (ca 20? böjning) när man sover. Detta skapar lite större utrymme för nerven. Om detta inte hjälper eller om symtomen initialt är uttalade så förordas operation, där nerven friläggs.

    Vid kroniska fall av nervinklämning i handleden är behandlingen oftast kirurgisk, med nervfriläggning.

    Operation

    Du skall vara fastande från kl 24, eftersom nervfriläggning i armbågsnivå görs i en armblockad eller i narkos. Sedvanlig preoperativ dusch och tvättning skall ske. Du får en blodtrycksmanschett på överarmen, så att kirurgen kan arbeta i blodtomt fält. Man lägger sedan ett ca 6-7 cm långt snitt på insidan av armbågen och delar sedan det strama bindvävsstråket som trycker på ulnarisnerven. Du får några stygn i huden och ett bandage som håller armbågen i lätt böjt läge. Operationen tar ca 30 min.

    Vid operation i handledsnivå så behöver du däremot inte vara fastande. Lokalbedövning läggs i handleden och handflatan över det område som skall opereras. Du får en blodtrycksmanschett på underarmen, så att kirurgen kan arbeta i blodtomt fält. Man lägger ett ca 4-5 cm långt snitt i handledsnivå och över översta delen av handflatan samt delar sedan det strama bindvävsstråket som trycker på ulnarisnerven. Du får några stygn i huden och ett gipsbandage som lämnar alla fingrar fria för rörelseträning. Operationen tar ca 20 minuter.
    När du mår bra och efter samtal med din doktor så får du åka hem.

    Efter operationen

    Rörelseträningen är mycket viktig för att pumpa bort svullnad och undvika stelhet. Handen skall första 4-5 dagarna hållas högt och du skall röra på fingrarna så mycket som möjligt. Att knyta handen och röra på fingrarna, ända ner mot handflatan, är viktigt för att motverka handsvullnad och sammanväxningar, som i sin tur inskränker rörligheten. Du skall också komma upp med handen ovan huvudet upp till 100 gånger per dag. Däremot skall man undvika lyft och annan tung belastning.

    Uppföljning

    Innan du går hem från operation får du ett återbesök efter ca 2 veckor, då man avlägsnar bandaget, tar stygnen och kontrollerar sårläkningen, rörligheten, känseln samt resultatet av operationen.

    Sjukskrivning

    Beroende på arbetstyngden. Ca 4 veckor om du har ett för handen ansträngande arbete.

    Att tänka på

    Om du mot förmodan skulle drabbas av tecken till infektion (orimlig smärta, svullnad, rodnad, sårläckage eller feber) så skall du direkt kontakta ditt försäkringsbolag för en snar akut tid på SportsMed för kontroll. Likaså om bandaget trycker, fingerrörligheten är dålig eller känseln i fingrarna skulle vara påverkad.

    Förväntningar

    Pirrningarna, stickningarna och domningarna skall ge vika. Denna effekt uppnås ofta inom några veckor, men i vissa svåra fall kan det ta upp till 3 månader innan vi har slutresultatet.

    Jonny Andersson
    Överläkare, specialist i handkirurgi