SportsMed strävar mot högsta kvalité och bästa service med patienten i fokus.
031-81 81 66
Carlanderska sjukhuset, 405 45 Göteborg


Mån 8.00-20.00
Tis 8.00-17.00
Ons 8.00-17.00
Tors 8.00-20.00
Fre 8.00-16.30

Kontakt oss




    Ganglion

    Symtom/besvär

    Ganglion är vätskefyllda knölar som oftast kan uppträda i anslutning till en angränsande led eller senskida på ovansidan eller handflatesidan av handleden. Ibland kan ganglion även noteras långt ner i handflatan eller över första delen av fingret (så kallat senskideganglion) eller på baksidan av ett fingers yttersta led (så kallad mycoidcysta). Ganglion kan drabba bägge sidor. De kan vara smärtsamma, påverka rörligheten och varierar ofta i storlek. Det är ett helt godartat tillstånd och ganglion är handens vanligaste ”knuta”.

    Orsak

    Det finns ingen specifik orsak till att ganglion uppkommer, men beror oftast på en försvagning och bråckbildning i ledkapseln eller senskidan. Ibland kan ganglion uppträda efter ett trauma, såsom ett slag eller fall.

    Behandling

    Man kan punktera och dra ut vätskan som finns i gangliet varpå man injicerar cortison. Man har ca 50 % chans till bestående god effekt av denna behandling, speciellt i tidiga skeden.

    Vid en operation tar man bort gangliet och dess stjälk. Man har här större chans till bestående god effekt. Risken för återkomst av gangliet efter operation är ca 20 %.

    Operation

    Operationen görs oftast i lokalbedövning och du får en blodtrycksmanschett på underarmen, som minskar blödningar under operationen. Sedvanlig preoperativ dusch och tvättning skall ha skett. Man öppnar huden över den synliga knölen och skalar ut gangliet och dess stjälk. Huden sluts med stygn och du får ett bandage alternativt en liten gipsskena, som skall sitta kvar i 2 veckor.

    När du mår bra och efter samtal med din doktor så får du åka hem.

    Efter operation

    Rörelseträningen är mycket viktig för att pumpa bort svullnad och undvika stelhet. Handen skall första 4-5 dagarna hållas högt och du skall röra på fingrarna så mycket som möjligt. Att knyta handen och röra på fingrarna, ända ner mot bandaget, är viktigt för att motverka handsvullnad och sammanväxningar, som i sin tur inskränker rörligheten. Däremot skall man undvika lyft och annan tung belastning.

    Uppföljning

    Boka återbesökstid via ditt försäkringsbolag 2 veckor efter operation, då man avlägsnar bandaget, tar stygnen och kontrollerar sårläkningen, fingerrörligheten samt resultatet av operationen.

    Sjukskrivning

    Beroende på arbetstyngden. Ca 2-4 veckor om du har ett för handen ansträngande arbete.

    Att tänka på

    Om du mot förmodad skulle drabbas av tecken till infektion (orimlig smärta, svullnad, rodnad, sårläckage eller feber) så skall du direkt kontakta SportsMed för en snar kontroll. Likaså om bandaget trycker, fingerrörligheten är dålig eller känseln i handen skulle vara påverkad.

    Förväntningar

    När man tagit bort gangliet är knölen borta och om den var orsaken till smärtan försvinner även denna. Ganglion har en viss frekvens av återfall (ca 20 %) och det finns ingen behandling med vilken man kan garantera att gangliet inte kommer tillbaka.

     

    Jonny Andersson
    Överläkare, specialist i handkirurgi